Forside > Miljø

Hvorfor velge Miljøhus?

Miljøhus er opptatt av bærekraft og miljø. Her ser du fordelene bruk av tre som byggemateriale bidrar til.
Velger du hytte eller hus fra Miljøhus kan du være sikker på at du har gjort et valg som er det beste for økosystemet. For vi benytter nemlig tre som byggemateriale. Og ikke bare det - det er tømmer som har vokst lokalt i Møre og Romsdal.


Derfor er tre et bærekraftig materialvalg

Trevirke er et overlegent byggemateriale i og for hele økosystemet, siden tre er 100% fornybar ressurs som fanger karbon. Ved riktig anvendelse vil tre være et bærekraftig materiale, naturlig og fornybart som det er.

Levetiden til trevirket avhenger av treets naturlige holdbarehet, samt behandlingen av trevirket, men i mange tilfeller vil treproduket kunne fungere i århundrer! Så lenge tømmeret holdes unna kontakt med jord er det nesten ikke nedbrytbart. Ditt heltrehus, slik som våre laftehus, vil stå i generasjoner, noe som gjør at dine etterkommere også kan nyte idyllen i laftehuset.

Det forutsetter at huset blir tatt vare på, men ettersom kjærligheten til et tømmerhus blir så stort burde det ikke være noe problem. Det kreves minimalt med vedlikehold på et tømmerhus sammenlignet med andre hus.

Heltrehus er et sunt og levedyktig hus der det ikke vil være kuldebroer eller plastikksperre som gjør at fuktighet kondenserer og råte dannes. Når husets levetid en gang i fremtiden er ute, kan alle materialer enkelt gjenvinnes på en enkel og miljøvennlig måte.

Brannsikkerhet

Massive tømmerstokker er ekstremt lite brannfarlig. I stedet for å brenne vil de gradvis forkulle og holde fasongen. Det vil aldri oppstå en eksplosjonsartet brann, og bærende konstruksjoner tåler å brenne svært lenge før de kollapser.


Sunt inneklima

Inneklimaet har stor betydning for helsen vår. Vi tilbringer mer tid innendørs enn noen gang, og da er det viktig med et godt inneklima.

Nedenfor lister vi opp hvorfor tre er godt for inneklimaet.

  • Tre har gode fukthåndterende egenskaper som evner å transportere og avgi fukt med konstruksjonen i takt med temperatursvingninger.
  • Tre har en unik varmelagringskapasitet som gir stabile innetemperaturerer.
  • Luftfuktigheten og naturlig ventilasjon i trehus er stabil.
  • Tre absorberer og demper lyd.
  • Treets gasser har en antibakteriell virkning på bakterier, som f. eks bakterier som forårsaker forkjølelser.
  • Tre oppfattes som naturlig, levende, sunt og behagelig å bo i.

 


 

Håndterer fukt og reduserer fuktskader

Tre har hygroskopiske egenskaper, som betyr at det kan bidra til å håndtere og redusere fuktskader. Tre har evnen til å oppta, transportere og avgi fukt i takt med fuktendringer i omgivelsene.

En laftevegg absorberer fuktighet og avgir fuktighet til rommet. Ideell fuktighet innendørs er mellom 30 - 50%. Hus av massiv tømmer puster, og ligger naturlig innenfor dette intervallet, og her vil ikke bakterier trives.


Behagelig varme

Riktig temperatur innendørs er viktig for et sunt inneklima. Ideelt sett bør innetemperaturen være på mellom 20 og 22 grader. For høye innetemperaturer kan føre til at både avgassingen og forekomstene av muggsopp og midd øker.

Materialer av tre har unik varmelagringskapasitet. Treet lagrer nemlig varmen og avgir denne i takt med omgivelsene, og etter behov. Heltrebygg har en såkalt pustende konstruksjon, hvor det gjennom den naturbaserte isolasjonen mellom stokkene skapes en naturlig luftutveksling. Denne ventilasjonen er selvregulerende.